2
2612

AB Vatandaşlarının Eş ve Çocukları için Ücretsiz Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Merhabalar,

İnternette çok fazla bilgiye rastlamadığım, araştırmalarım sonucunda net bilgiler edinemediğim bir konu olan AB vatandaşları eşlerine ücretsiz turistik Schengen vizesi alırken hangi belgeler hazırlanmalı, nelere dikkat edilmeli ile ilgili bir yazı yazmaya karar verdim.

İlk olarak bazı açıklamalarda bulunmakta fayda var. Yazacaklarımın tamamı kişisel tecrübe olup bu konularda her zaman en doğru bilgiler vize almak istediğiniz ülkenin büyükelçilik/konsolosluklarından(yazının tamamında konsolosluk diyeceğim) edinilmelidir.

Evli çiftten birinin (kadın veya erkek) AB ülkelerinden herhangi birinin vatandaşlığına sahip olması durumunda Schengen üyesi ülkelere vize alırken bazı kolaylıklar sağlanmaktadır.

Burada kendi durumumdan bahsederek anlatırsam sanırım daha anlamlı olacak. Benim anne ve babamın Bulgaristan göçmeni olması ve Bulgaristan vatandaşı olması sebebiyle doğrudan Bulgaristan vatandaşlığı kazandım. Aynı zamanda da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım yani çifte vatandaşım. Merve sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. İnşallah gelecekte oda vatandaş olur da biz de vize işlemleriyle uğraşmak zorunda kalmayız. Neyse durumumuz böyle işte.

Bugüne kadar Merve’ye üç adet ücretsiz Schengen vizesi aldık. Bunlardan ilk ikisi Almanya’dan sonuncusu ise Polonya’dan. 

Schengen-Vize

Ücretsiz Aldığımız Schengen Vizeleri

İlk vizemiz için 11.07.2016 tarihinde Almanya konsolosluğun yetkilendirdiği iDATA isimli şirket aracılığıyla başvurduğumuz Schengen vizesi rekor bir sürede çıkarak 15.07.2016 tarihinde elimize ulaştı. İlk vizemiz olan çok giriş çıkışlı(Multi) 6 aylık Schengen vizemizi aldık. Aynı gün uçak biletlerimizi seyahatimizin başlangıç tarihi olan 02.08.2016 gününe aldık. Fakat ülkemizde yaşanan hain darbe girişimi sebebiyle ertesi gün iptal etmek zorunda kaldık. O yıl aldığımız Almanya vizesi ile planladığımız Tuna Nehri Bisiklet Turumuzu gerçekleştiremeyeceğimizi anladıktan sonra bu vize ile Yunanistan’a gittik. 

İkinci vizemiz için tekrar iDATA isimli şirket aracılığıyla Schengen vizesine başvurda bulunduk. Geçen yıl aldığımız vize ile Almanya’ya neden seyahat edemediğimizi belirtir dilekçemizi de ekledik. Yine kısa süre sonra vizemiz çıkmıştı ancak bu kez geçen sefer Almanya’ya seyahat etmememizin cezası gibi üç aylık Multi Schengen vizesi verilmişti. Neyseki bu kez sorunsuz şekilde vizeyi kullanabildik ve harika anılar biriktirdiğimiz Tuna Nehri Bisiklet Turumuzu gerçekleştirdik.

Tuna Nehri Bisiklet Turumuz ile ilgili yazılarımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Tuna Nehri Bisiklet Turu yazılarımız ve videolarımız için tıklayın.

Üçüncü vizemiz için 11.06.2018 tarihinde Polonya konsolosluğunun yetkilendirdiği VFS Global isimli şirket aracılığıyla başvurumuzu yaptık. Ramazan Bayramı felan derken 25.06.2018 günü ancak vizemiz elimize ulaştı. Tam beklediğimiz gibi bir yıllık Multi Schengen vizemizi aldık. Aldığımız vizemizle bu yıl planladığımız Ukrayna – Polonya – Almanya- Çekya bisiklet turumuzu gerçekleştireceğiz. Merak edenler için turumuz 27.08.2018 tarihinde başlayacak.

Güncelleme

Ukrayna – Polonya – Almanya- Çekya bisiklet turumuzu tamamladık. Turumuzla ilgili yazılarımızı aşağıdaki linkten okuyabilirisiniz.

Ukrayna – Polonya – Almanya – Çekya bisiklet turu yazılarımız ve videolarımız için tıklayın.

Kısa bir girişin ardından gelelim bu işler nasıl oluyor, ücretsiz Schengen vizesi nasıl alınıyor bunu anlatmaya. 

Schengen Vizesi için Başvurda Dikkat Edilmesi Gerekenler

1- Schengen vizesi almak istediğiniz ülkenin doğrudan konsolosluktan başvuru kabul edip etmediğini kontrol etmelisiniz. Eğer başvuru kabul ediyorsa muhtemelen randevu usulü çalışıyordur, buradan randevu alabilirseniz aracı firmanın sizden alacağı ortalama 20-30 Euro gibi bir ücreti ödemezsiniz. Ancak İstanbul’da bulunan birçok büyükelçilik/konsolosluk haftada bir veya iki gün elden vize başvurusu alıyor, o günlerde de 3-5 saat randevu kabul ediyor. 

2-Konsolosluktan veya onların yetkilendirdiği aracı firmadan (yetkilendirdiği firma olması önemli) randevu almalısınız. Seyahat tarihinizden en erken üç ay en geç 15 gün önce vize başvurusunda bulunabileceğinizi unutmayın.

3-Pasaportunuzun talep ettiğiniz vizenin bitiş tarihinden sonra en az üç ay geçerlik süresi olmalı ve en az iki boş sayfası bulunmalı,

4- Schengen vize başvuru formu AB üye ülkesi yakınlarına ait doldurulması gereken bölgelerle birlikte konsolosluğun istediğine göre elle veya bilgisayar ortamında eksiksiz olarak doldurulmalı ve formda bulunan iki ayrı yere tarih, yer ve imza atılmalı,

5-Nüfus Müdürlüğünden eşinizi de gösteren vukuatlı nüfus kayıt örneği ve evlilik ile ilgili Formül-B/Form-B olarak geçen evlilik belgesi alınmalı, 

6-Pasaportun fotoğraflı olan kısmının fotokopisi ve eğer varsa eski Schengen vizelerinin fotokopisi ayrıca AB üye ülkesi vatandaşlığına sahip olan eşin kimlik ve pasaport fotokopisi,

7- Son altı ay içerisinde çekilmiş Schengen vizesi için iki adet biyometrik fotoğraf,

8-Seyahat planınızı gösterir ve talep ettiğiniz vize tarihlerine uygun uçak bileti rezervasyonları, 

9- Schengen vizesine başvuru yapan ve AB vatandaşı olan kişilerin ismini de içeren, tüm seyahat süresini kapsayan konaklama rezervasyonları,

10-Eğer kendi aracınızla seyahat ediyorsanız Ulaşım aracınıza ait belgeleri ibraz etmeniz gerekmektedir.  Aracınız ile ulaşımda seyahatinize dair aracı kullanacak kişi tarafından yazılmış güzergah dilekçesi, yeşil sigorta(yurtdışı çıkış sigortası) uluslar arası geçerli ehliyet ve ruhsat fotokopileri,

11- Seyahat planını ve vize talebini bildiren dilekçe,

12-İlk kez Schengen vizesi başvurusu yapıyorsanız parmak izi vermeniz gerekli bu sebeple şahsen başvuruda bulunmanız gerekiyor,

13- Vize başvurusu sırasında seyahat sigortası ibraz etmenize gerek yoktur ancak seyahatiniz süresince sigorta yaptırmanız faydalı olacaktır,

14- Türkiye Cumhuriyetinde ve AB üye ülkesinde bulunan vatandaşlığında isimleri aynı olmalı, eğer adınıza Nüfus Müdürlüğünden isim denklik belgesi düzenlenebiliyorsa bu belgeyi alarak başvuru belgelerine eklenmelidir. Eğer benim gibi isiminizin okunuşu aynı fakat yazılış ile ilgili bir sorun varsa ve vatandaşlığı doğumla birlikte değil de sonradan kazandıysanız noter onaylı ve tercümeli doğum belgesi ile birlikte durumu anlatan bir dilekçe vermeniz gerekebilir. Biz vize başvurusu yaparken isim denklik belgesini Almanya istememişti fakat Polonya isteyince böyle bir belge ibraz ettim. Herhangi bir sorun yaşamadan vizemizi aldık.

Çalışanlar için,

  • SGK hizmet dökümleri,
  • Onaylı maaş bordroları,
  • Kamu çalışanları için E-Devlet üzerinden alınan son üç aya ait kare kodlu maaş bordroları,
  • Bankadan imza sirküleri ile birlikte onaylanmış son 3 aya ait onaylı hesap özeti,
  • Tapu, araç ruhsatı, kira geliri, ek hesap dökümleri gibi eki bilgiler,

Çalışmayanlar için,

  • Çalışan eşe ait bankadan imza sirküleri ile birlikte onaylanmış son 3 aya ait onaylı hesap özeti, bu hesapta para olmasını söylememe gerek yok sanırım 🙂
  • Eğer eş kamuda çalışıyorsa onaylı işe giriş bildirgesi, özel sektörde çalışıyorsa SGK hizmet dökümü,
  • Kamu çalışanları için E-Devlet üzerinden alınan son üç aya ait kare kodlu maaş bordroları,
  • Sponsorluk dilekçesi Almanya’dan aldığımız vizeler için sadece dilekçe yeterli olmuştu fakat Polonya’dan aldığımız bu şekilde kabul etmediler. Vize için noterden sponsorluk taahhütnamesi almak zorunda kaldık. Standart taahhütname için 2018 yılında 64 lira ödedik.
  • Tapu, araç ruhsatı, kira geliri, ek hesap dökümleri gibi eki bilgiler sunulmalı,

Umarım burada anlattıklarımla sizlere yardımcı olabilmişimdir. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın. İyi yolculuklar. 🙂

Vize Dilekçe Örneği için Tıklayın.

Schengen Sponsor Dilekçesi için Tıklayın.

Yorumları Göster

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yazın